top of page

İmkansız Sentez…

Ressam Doç. Engin Ümer, “İmkansız Sentez” adını verdiği eserlerinin yer aldığı 6. Kişisel Sergisini Ordu’da, Ergin Karlıbel Sanat Merkezi’nde açtı. Sergiden elde edilecek gelirin yarısı, Hatay’daki çocuklara, hayallerini gerçekleştirmeleri için bağışlanacak.

Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı, Resim Bölümü Başkanı Doç. Engin Ümer, Ordu’daki 2’inci, ülkedeki 6. Kişisel sergisini Ergin Karlıbel Sanat Merkezi’nde “İmkansız Sentez” adı ile açtı. Açılışa, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Ordu Üniversitesi yönetici ve akademisyenleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Serginin açılışında konuşan Doç. Engin Ümer, son dönem eserlerinin yer aldığı serginin kendisi için en önemli anlamının, gelirinin yarısının Antakya’daki çocuklar için bağışlanacak olmasına dikkati çekerek, “çünkü bunları yaparken kendimi çok konforlu bir ortamda hissettim ve onlar aklıma geldi” dedi.

Ümer’in konuşması ve serginin manifestosu şöyle;

“Ordu'da açtığım ikinci sergime hoş geldiniz.

Resim yapmaya başladığım zamandan bu yana sevdiğim temalardan birisini, bütün olamamak duygusunu "İmkansız Sentez" serisiyle sürdürüyorum.

Bu ifade özel bir anlam içerse de esasında insan olmaya ait bir duygu. Gündelik huzursuzluğunuz, anılarınız ya da buna benzeyen herhangi bir boşluk duygusu benim için "imkansız sentez" ifadesini karşılamaktadır. Anneden, aileden ayrı olma, vatansız kalma, vatanında yabancı olma bir anda bütün olduğunu düşündüğünüz her şeyin bozulması bu ifadenin anlamıdır.

İnsan olmak için…

Eski Mısır'da insan, tek biçimli düşünülmez, gölge ve et haliyle tanımlanırmış. Şamanlar, içsel yolculuklarına çıktıklarında bedenlerini paramparça edildiğini hisseder, yolculuklarını ateşler içinde tamamladıklarında başka biri haline gelirlermiş. Terapistin koltuğunda dertlerini anlatan modern insan, bütün olamama duygusunu gidermeye çalışmaya hala devam ediyor. Bütün öğretiler bunun için, bir bütün olma hayalini gerçekleştirmek için: İnsan olmak için! Ancak insan, akış içinde vardır. Şimdilik burada kalalım.

Yeni renkler

Bu seride resimlerimde çok yer vermediğim renklere yüzeyi işgal etme olanağı verdim. Plansız, programsız şekilde oluşan renk etkileri seride sanırım beni motive eden esaslı unsur oldu. Renklerin rastlantıyla oluşturduğu etkileri deneyimlemenizi tavsiye ederim. Resimlerimde görülen gölge dediğim siyah alanlar, bir şeylere benzetme dürtünüzü harekete geçirebilir. Belki de verdiğim isimlerle resimlerimi sınırladığımı da düşünebilirsiniz. Ancak sizlerin resimlerimde göreceği başka şekiller ve anlamlar olacağını düşünüyorum. Son olarak da resimlerimde siyah alanlarda varlık bulan boya lekeleri, gelip geçicilik hissinin işaretleridir. Anlam aradığınız yerde belki de sizleri destekleyecekler. İnanın bilemiyorum. Sonsuz olasılıkta çok şey görünür hale gelebilir.

Yalnız kalma duygusu

Ordu'da ve başka yerlerde sıklıkla utangaç, bilmediğini ifade ederek çekingen davranan izleyiciler gördüm. Ancak bu resimler benim için bittikleri ve sergilendikleri anda izleyicisi olduğum yabancı nesnelere dönüştüler. Ben de sizin kadar onlara yakınım. Bu yüzden sizlerin deneyimlerini dinlemek inanın benim için değerli olacaktır. Bazı resimlerin yanındaki bilgilendirmelerin resimler karşısında hissedebileceğiniz yalnız kalma duygusunu biraz olsa hafifletmek için yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

Hatay’daki çocuklar için…

Bir çocuk gibi kendi konforlu alanımda çalışmalarımı meydana getirirken bunlardan uzak kalan ve hayatlarında böyle bir konfora yer bile veremeyenler aklımda hep takılı kaldı. İnsanın sanatsal ifadesini kullanma becerisi bir lüks olmamalı. Bu yüzden bu serginin hepimizi bir araya getiren anlamlarından bir tanesi hayatlarını daha iyi hale getirmek için mücadele eden Hatay'daki çocuklarımıza hayalleri için yardımcı olmak. Sergiden elde edilecek olan gelirin yarısı onlara bağış olarak gidecektir.

Sanatçı, fareli köyün kavalcısı, krallara gösterişli görünsünler diye hayali elbiseler diken terzi, bir göz boyacısıdır. Hayatın zorluklarına direnmek için göz boyayandır.

Meziyetimin ürünü olan bu resimleri sizlerin beğenisine sunar, güzel bir sergi geçirmenizi dilerim.”

Engin Ümer kimdir?

Engin ÜMER (1983) Samsun doğumlu. Lisan ve Yüksek Lisans'ını OMÜ'de, sanatta yeterlik derecesini Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde aldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi GSF Resim Bölümünde 2010-2015 yılları arasında olarak Öğretim Görevlisi çalıştı. 2015 yılından bu yana Ordu şehrinde yaşamakta. Ordu Üniversitesi GSF Resim Bölümü'nde çalışmalarını sürdürmektedir. Üç kitabı, çok sayıda makalesi ve karma sergileri olan Ümer'in "İmkansız Sentez" altıncı kişisel sergisidir.

Erkin Doruk isimli esaslı bir dostu (oğlu), kendisine huzur veren Mükrima isimli bir sevdiği vardır.


 
 
 

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page